Težave s hrbtenico

Objavljeno: 31. August 2009

Deli s prijatelji:bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark

Bolečine v hrbteniciŽe nekaj časa imam teževe s hrbtenico. Opažam, da se stanje poslabša posebno kadar se dalj časa vozim v avtomobilu, če hočem na hitro ohladiti razgreto prostornino avta. Prav tako škoduje dolgotrajna vožnja na traktorju starejšega letnika.

Po nekjaj dneh normalnega dela in gibanja okoli doma, se bolečine nekoliko poležejo. Vendar  se bolečine ob naštetih primerih spet pojavijo. Opažam, da je moja gibljivost na psu. Poskušam začeti s telovadbo, upam  in mislim, da bo to nekoliko pripomoglo k boljšemu stanju.

Zamislil sem se kako so nas vzgajali v šoli, vojski … Vedno je bila prisotna tudi telovadbaskrb za zdravo razgibanost. Ko pa stopimo v dobo srednjih let delovno produktivno dobo,  pa na telovadbo – gibanje kar pozabimo in postanemo kriplni, vsaj nekateri. Ugotovil sem tudi da hoja zelo dobro vpliva na boljše počutje.

Sklenil sem, da bom kljub obilici fizičnega dela, nekaj naredil v smeri boljše razgibanosti. Upam, da bo delovalo. Če pa bodo rezultati vzpodbudni, se vam spet oglasim na to temo.

Značke: ,

Komentarji (5) na: “Težave s hrbtenico”

 1. muni
  Aug 31, 2009

  Tudi jaz sem imela težave s hrbtom (s križem). Občasno delam vaje za križ – vmes ko me ne boli malo pozabim – ampak vsakič hitro pomagajo. Najkasneje v roku 1 dne bolečine minejo.


 2. Aleš Čerin
  Sep 01, 2009

  Klemen, imaš prav. Vaje, hoja, čimmanj sedenja in tresenja (avto, traktor), pravilno dvigovanje bremena (z nogami, ne s hrbtom). Namen vaj je predvsem okrepiti mišice okoli hrbtenice.

  Si premlad, da bi imel uničeno hrbtenico. Vztrajaj pri vajah.


 3. nadica
  Sep 03, 2009

  Kljub temu, da sva z možem preživela nekaj izredno lepih dni na vaši kmetiji, se o zdravstvenih težavah nismo pogovarjali. Čeprav nisem zdravniške stroke, bi razen že priporočenih vaj svetovala raztezanje oz. “veso”, to je visenje, vsak dan nekajkrat po nekaj minut.


 4. Klemen Matk
  Sep 04, 2009

  Hvala, bilo je fletno. Drugače pa ja…. Vaje so že malo pomagale. Lep pozdrav!


 5. Ivan
  Sep 10, 2009

  Ti starejši traktorji so pravi strup za hrbtenico saj praktično nimajo nobenega vzmetenja. Novejši traktorji imajo vsaj vzmeten sedež, ki ublaži udarce in tresljaje, ki jih drugače »pokasira« hrbtenica. Tudi mene je včasih bolela hrbtenica, ko sem še delal doma na kmetiji s starejšimi traktorji. Sedaj, ko sem že dobro desetletje »mestni« mož teh težav nimam.Komentirajte

Misel

Resnično, sla po udobju ubija strastnost duše in nato posmehljivo stopa za njenim pogrebom. — Kahlil Gibran

Oblak značk


Skavti na Matkovem

Skavti smo kar redni gostje na Matkovem. Skoraj vsako leto pridemo na to visokogorsko kmetijo. Vedno smo toplo sprejeti. V mesto odidemo navdušeni z mislijo na prihodnje srečanje. V začetku julija v Matkovem kotu taborimo. Ali si je mogoče zamisliti kaj lepšega?

- Aleš Čerin

Translate Page

  Translate to:


Izdelava strani: www.edusatis.si