Lunarni les

Objavljeno: 26. February 2010

Deli s prijatelji:bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark

V četrtek, 28.1.2010 je bil po luni pravi dan za sekanje lesa za gradbene konstrukcije. Lesu, ki je posekan v skladu s starodavnimi navodili, ki upoštevali tudi lunine mene, mi rečemo kar lunarni les.

Postopke pri pripravi lesa so včasih upoštevali vsi v verigi,  ki so pripravljali les. Olcarji so les posekali. Na žagah so ga žagmeštri skrbno zrezali in zravnali, tako, da se je les kvalitetno sušil. Tesarji in mizarji pa so ga z veliko mero znanja in občutka za lepoto vgradili v stavbe, pohištvo, glasbila.

Vedno pogosteje se dogaja, da ljudje pri gradnji svoje hiše, poiščejo les, ki  je pripravljen po starodavnih navodilih.

Kako les pripravimo na Solčavskem?

Na Solčavskem kmetje za gradnjo in popravilo svojih objektov še vedno pripravljamo lunarni les po izročilu prednikov. Zadnje čase  poskušamo ustreči zahtevnejšim kupcem in les pripravimo po teh starih postopkih tudi zanje.

Drevesa izberemo glede na potrebo gradbenih konstrukcij. Drevesa posekamo in jih vsaj kakšen mesec pustimo v vejah. Po odstranitvi vej, debla razmerimo glede na debelino in dolžino, tako da dobimo optimalni izkoristek. Tako pripravljen les že v gozdu izgubi nekaj napetosti, ki v lesu nastanejo z rastjo. Paziti  moramo, da podrto drvje ni podrto kot kakšna brv. V takem lesu se ustvari napetost, tudi če je v času rasti ni bilo. Že v gozdu se vsak hlod označi, tako, da žagarji vedo kakšne dimenzije iz hloda pričakujemo. Po končanem razrezu, je ostanke lubja potrebno odstraniti in les skrbno zložiti na zračen kraj. Pozimi se les na zraku lepše suši, kot v ostalih letnih časih.

Lunarni les je boljši

Prepričani smo, da je lunarni les boljši od lesa, ki je posekan kadarkoli v letu. Visokogorske smreke rastejo enakomerno z izrazito ozkimi branikami. Tak les je trpežnejši bolj trajen kot les, ki je hitre rasti z širokimi branikami. Na posebnih rastiščih se najde tudi kašna resonančna smreka, ki je primerna za izdelavo glasbil.

Potrebno bo osveščati ljudi, da bodo ljudje za svoja bivališča sami izbirali les iz svojega okolja. Posebno doživetje je hoditi po gozdu in izbirati drevesa za svoj novi dom, za mizo za katero se bo vsak dan zbirala družina, za posteljo, v katero ležeš k počitku…

Pri pripravi lesa lahko porabnik sodeluje od začetka do konca, kar končnemu izdelku daje poseben čar in vrednost. Tako pripravljen les je kvalitetnejši, priprava terja posebno skrb, velikih količin se na ta način ne da pripravljati. Drevesa v višjih legah za svojo zrelost potrebujejo tudi 180 let.

Spreminjanje gozda

Tudi po nekaj letih, ko smo drevesa izbrali in posekali,  je zanimivo obiskati te kraje in opazovati, kako se gozd spreminja. Včasih se nam zgodi, da se na krajih, ki so nam bili dobro znani, svet obrne na glavo. Drevesa, ki smo jih pred leti komaj opazili, so zrasla in dala gozdu novo podobo. Tako nam sprehod po leseh, pričara v spomin vrsto dogodkov in občutkov, na katere smo že skoraj pozabili.

Komentarji (2) na: “Lunarni les”

 1. Mica
  Apr 24, 2010

  TO NI KOMENTAR!

  Bliža se čas cvetenja travnikov in sadnega drevja. Se spomnite moje prošnje?
  Rada bi prišla k vam za kakšen dan, dva z mojo vnučko in mamo.Morda prvo samo pogledat za en dan, poleti pa k vam na počitnice.
  Zame so nekaj najlepšega na svetu cvetoči travniki in posebej jablane!
  Če bo kaj časa, bi rada zvedela še kaj več o lesu.
  V maju začnem delavnice v Beli Krajini v zvezi z brezami in steljniki(poseben način gospodarjenja)- vaš članek jim bom citirala in verze z res globoko vsebino.Ker dobro sodelujejo belokranjski čebelarji z Mozirjani, bi se mogoče tudi mladi kmetje srečali in se kaj naučili drug od drugega. Ni v povezavi s svetovalno službo!
  vse dobro, Mica


 2. Birgit
  Oct 16, 2017

  Good day! Magnificent post! I really enjoy the way you characterized Lunarni
  les | Matk. One more fine article totally from
  marvelous editor. I appreciate you a person will write!

  It’s usually amazing understand you might posts.

  Ever before I assumed information on jogging this
  webpage having said that i haven’t available free time even going to put together paperwork for college outcome my part-time employment .

  That’s the reason, I chose to order newspaper out of hard copy writing articles online resources.
  So as to make perfectly sure that Simply put i won’t devote my
  current cash scam, We all visit this website essay services review
  - Birgit – through which I’m able to browse through fair yet specialised
  surveys of diverse work business employersKomentirajte

Misel

Z vsakim uspehom si samo kupimo karto do še težjega problema. — Kissinger

Oblak značk


Skavti na Matkovem

Skavti smo kar redni gostje na Matkovem. Skoraj vsako leto pridemo na to visokogorsko kmetijo. Vedno smo toplo sprejeti. V mesto odidemo navdušeni z mislijo na prihodnje srečanje. V začetku julija v Matkovem kotu taborimo. Ali si je mogoče zamisliti kaj lepšega?

- Aleš Čerin

Translate Page

  Translate to:


Izdelava strani: www.edusatis.si