Predstavitev

V samotnem Matkovem kotu

Venec gora okoli naše domačijeDomačija leži v Kamniško-Savinjskih Alpah, v majhni, skriti dolini Matkovega kota. Obdaja nas venec gora Matkovega kota. Od Matkovega Grintovca, Matkove Kope, Mrzle gore, Hudih dan, Hudega praska, Matkovega okna, Savinjeka in Velikega vrha, ki ločuje Matkov kot od Logarske doline.

Posestvo se razteza od nadmorske višine 900 metrov pa do 2203 metrov – do vrha Mrzle gore, sama domačija pa leži na višini 1165 m. Ime kmetije je staro, kot imena večine solčavskih kmetij.

Kmetujemo naravi prijazno

Na naši kmetiji kmetujemo na ekološki načinŽelimo, da je hrana, ki jo pridelamo, zdrava in da s kmetovanjem ne pustošimo narave. Kmetujemo po ekoloških smernicah in že nekaj let smo registrirana ekološka kmetija.

Pri nas gojimo avtohtone in tradicionalne slovenske pasme živali: krave cike, ovce jezersko-solčavske pasme, na katere smo posebej ponosni, saj je pasma nastajala ravno v našem kraju, čebela kranjska sivka, štajerske kokoši, prašiči, konji, osli, koze … Na kratko: na naših pašnikih najdete pestro druščino živali.

Morda še niste slišali, da se je na Solčavskem na kmetih reklo družina vsem - domačim ljudem, najeti delovni sili in tudi živalim – vsi prebivalci kmetije so bili družina.

Obdelovanje  travnikov in gozdov je zamudno, veliko je ročnega dela. Živinoreja sicer ne prinaša velikega dohodka, vendar vztrajamo, saj z njo ohranjamo krajino takšno, kakršno smo prejeli od naših prednikov, jo imamo radi mi in jo občudujejo ljudje, ki pridejo k nam.

Naši gozdovi

Pohajanje po naših gozdovih je zdravilo za telo in duhaLes naših gozdov je zaradi višinske lege izjemno kakovosten. Sekamo večinoma v zimskem času, ko les miruje, ko ni rasti. Manjše količine lesa za posebne naročnike pripravimo tudi tako, da les posekamo na določen datum, po luninem koledarju. Na željo les tudi zrežemo in zračno posušimo.

Pohajanje v naših gozdovih po množici gozdnih cest (kolo) in poti (sprehod) je zdravilo za telo in dušo. V gozdovih se oglašajo ptice in druge divje živali, ki jih lahko opazujete v njihovem naravnem okolju.

Deli s prijatelji:bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark bookmark

Misel

Čas je zrel za bistveno. — Karel Geržan

Oblak značk


Izdelava strani: www.edusatis.si