Jesen – čas pospravljanja pridelkov
Jesen je tukaj. Začeli smo s pospravljanjem pridelkov.
Zribali smo že nekaj zelja, tudi krompirja je že nekaj v kleti. Ozimnica bo letos dobra. Jeseni je pravo zadovoljstvo, pobirati in shranjevati pridelke. V kuhinji diši po vkuhani zelenjavi.
Posebej ponosni smo, na pridelke, ki jih pridelamo na tej nadmorski višini – 1165 m brez uporabe kemičnih sredstev. Pridelujemo jih po ekoloških smernicah in držimo se tudi navodil za biodinamično kmetovanje, tako, da so pridelki zdravi in polnovredni z hranili.
Tudi to jesen sta prišla k nam dva moža iz Nemčije – prostovoljca, ki nam pomagata pri različnih opravilih. Reinhold in Hans.
Ravno danes smo imeli tudi kontrolni pregled kmetije. Od leta 1999 smo že vključeni v kontrolo ekološkega kmetovanja. Desetletno obdobje je čas za razmislek…
Če pomislim, kaj se je v teh desetih letih spremenilo? Prav veliko ne, posebej pri načinu obdelave zemlje in pridelave ne. Precej pa se je spremenilo v glavah. Še bolj smo prepričani, da je k pridelavi hrane potrebno pristopati z veliko skrbjo za zdravo, človeku primerno hrano, pridelano brez pesticidov. Nujno je, da ohranimo semena, ki so jih negovali že stoletja pred nami in ki jij je ustvaril Stvarnik. Vedno bolj trdno smo prepričani, da moramo zemljo ohraniti zdravo, živo in vitalno. Odločno moramo zavrniti industrijsko gensko spremenjen semenski material in stremeti k čimvečjim ekološkim regijam. Tako bomo zase in za svoje naslednike naredili največ.
O kakih posebnih viških pridelkov v teh krajih ne moremo razmišljati. Na kmetiji Matk vzrejamo jagneta, nekaj telet, prašičev, zelenjave. Večinoma izdelkov predelamo doma. In če boste prišli k nam na oddih, boste postreženi tudi z doma pridelanimi izdelki.
Sep 30, 2009
Klemen, odličen članek. Kar še naprej tako ekološko. Hrana pri vas je resnično okusna.
Koliko časa pa možakarja iz Nemčije ostaneta pri vas?
Oct 01, 2009
Hvala za pohvalo! Pomočnika iz Nemčije,ostaneta še do dvajsetega oktobra. Tako da bo kar dolga v vseh pogledih.
Oct 10, 2009
Ja, ta dva pomočnika sta pravi faci;).
Še link do mojega poročila o tednu dni na Matkovi kmetiji (v angleščini):
http://damjanalikesitwholesome.wordpress.com/2009/10/10/a-week-at-matkov-kot/